Magisk kväll

I kväll blåste jag bort dammet på ett flugspö och åkte upp till skogstjärnen hemmavid för att fiska lite regnbåge. Jag möttes av en spegelblank tjärn som såg helt öde ut. När jag streamer-fiskat i ca en kvart så började det vaka. Jag såg ett antal vak innan jag bytte till torrfluga. Så här på hösten brukar jag fiska med annat än sländor ibland och det kan vara riktigt givande. Vid ett rinnande vatten fungerar det både med skalbaggar, getingar och myror men i en tjärn håller jag mig till getingar. De blir dåsiga på sensommaren och kan lätt flyga in i en gren och hamna i vattnet om de nu inte avslutar sitt jordeliv.
Bytet blev lyckat. Napp på första kastet. En mindre regnbåge tog min geting-imitation nästan direkt den landat. Det vakade i en timme innan vindpustar tog över rörelserna på vattenytan. En till period med vak varade i en halvtimme efter detta. Rejält med vak även denna stund. En riktigt kul kväll då vakande fisk inte är någon självklarhet här. Inte i såna mängder i alla fall.
Det blev tre fiskar till och alla utom den sista fick gå tillbaka. Vattnet var svalare än jag trodde och de fiskades hem fort dessutom så att de skulle klara sig bra.

Regnbåge
Regnbåge

När solen försvann bakom träridån satt jag mig ner för att spana och lyssna. Korparnas kraxande och klonkande hördes avlägset, morkullans märkliga kvittrande kom från ett annat håll. Den enda fågel jag såg var en sparvhök som flög över hygget en bit ifrån.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.