Varghotellet

Midsommaraftonen tillbringade jag på Järvzoo’s varghotell i Järvsö. En promenad genom parken hanns med innan rummet blev klart. Matning av varg och fjällräv var höjdpunkten på rundan. Åtta hungriga vargar väntade otåligt på maten innan de blev utfodrade. Hos fjällrävarna gick det betydligt lugnare till. I värmen höll de flesta djuren sig i skymundan.
Rummet blev klart och fem vargar vilade utanför panoramafönstret. Carla och Dexter hade tre valpar från fjolårskullen hos sig plus att de hade fått fem nya. De tre “tonåringarna” hjälpte till att passa årets skörd och tillrättavisade gärna när det busades för mycket. En del kärlek visades också. Valparna var nyfikna men vågade sig inte fram.

Varg, Wolf, Canis lupus
Varg, Wolf, Canis lupus

En runda gjordes också precis när parken stängt. Det är skönt att stöva kring själv i parken och djuren känns också lugnare när det är “tomt” på besökare. Värmen var fortfarande hög och djuren lika dåsiga som sist. Duvhöken hade två kritvita ungar i boet som honan pysslade om medan hanen vaktate mot inkräktare. Den flög fram och visade upp sig ett par gånger. Räven som inte setts första rundan syntes nu pila iväg ner i en grop. Hörde av en skötare att det var nya rävar och de är hemskt skygga.
Björnungarna som lekt för fullt vilade sig långt upp i hägnet och även vargarna tog en middagslur. De kikade dock upp och spanade in läget. Lodjuren väntar tillökning och honan såg inte till alls. Hanen tog en promenad uppe på berget. Kanske var han orolig…
Lappugglan hade två ungar varav en lämnat boet och gömde sig bakom träden. Föräldrarna försökte även locka den andra från boet genom att locka med sork .
Till kvällen väntade korvgrillning och en ny runda. Nu hade myskoxarna letat sig fram till matplatsen och både fjolingen och årets gulliga kalv var med. Björnarna lekte för fullt på berget och lappuggleungen tittade nyfiket.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Lappuggla, Great Grey Owl, Strix nebolusa

Föräldrarna vaktade den noga och gjorde även utfall när de tyckte att man var för nära. De hade även letion om hur man “dödar” en sork. Ett antal besök hos vargarna vid hotellet blev det innan sängen lockade.
05:25 vaknade jag och kollade läget hos vargarna. De var inte uppe ännu som det verkade men när jag var påklädd så hade de lagt sig utanför fönstret. Besökte dem igen och några kom nyfiket fram. En runda i parken hanns med innan frukosten. Det blev även en till runda efter detta på Sveriges finaste trätrottoar.Totalt 7.5 km uppfför och 7.5 km nedför kändes i vaderna. På vägen hem gjordes ett stopp med 3 km vandring för att kolla på pilgrimsfalk. Mina första pilgrimsfalkar sågs på håll. Hoppas häckningen varit lyckad.
Väl tillbaka i bilen kom jag fram till att automatlåda hade varit bra. Att dra upp foten till kopplingen känndes inget vidare nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.