Spirit of Hven

Spirit of Hven är det senaste svenska destilleriet att buteljera färdig whisky. Ön Ven mitt i Öresund är därmed platsen för sveriges första ö-destilleri.
Allting sköts på destilleriet förrutom att de köper kornet. Då först och främst från det lokala området men även Holland och Skottland. Det är annars ovanligt att till och med  buteljering sker under samma tak.
Där framställs också organisk vodka, gin och andra spritsorter.
Första släppet heter Hven Urania Single Malt Whisky och gavs ut i 4444 halvlitersbuteljer. Den har inte kylfiltrerats och alkoholhalten är satt till 45%.
Whiskyn destillerades 2008 och har sedan legat på ekfat i tre år.

Jag blev klart förvånad av doften när jag fyllde i glaset. De doftar verkligen färdig whisky och inte “preludium”. Örter och lite vanilj känns i näsan.
En imponerande mogen smak för att vara så ung. Känner sötma och frukter som avtar i lite peppar. Ganska komplex, lite oljig och rökig. Eftersmaken sitter i ett tag.

Jag gillade Wannborga bra men detta är den nya svenska favoriten. Prisvärd? Nog borde priset kunnat pressats till hälften om inte mer men god är den och det finns sämre whisky för ännu mer pengar.


Flaskan påminner mer om en trollbrygd än om whisky i mina ögon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.