Orrtillverkning

Bilarna på parkeringen var fulla av is och frost. Jag hämtade ut min varma i garaget och letade mig bort mot myren i den tjocka dimman. Tre vädertjänster hade lovat klart på morgonen men de har stora problem med att gissa rätt. Pannlampans sken studsade i dimman och jag såg knappt var jag gick. Det blev inte bättre på myren.
Jag hade precis dragit igen dragkedjan när orrarna kom. Kameran fick jag montera smygandes. Klockan var bara 04:10 så de var tidiga idag igen. De höll på som vanligt därute medan jag bara tittade på. Att fotografera var inte möjligt.
Tio över fem landade en ensam höna mitt bland tupparna. Hon blev genast uppvaktad.

Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Ett par småbråk senare var det avgjort vilken tupp som var störst, bäst och vackrast. Hönan lockade runt honom ett tag innan hon lade sig ner.

Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Nästa år blir det förhoppningsvis nytillskott i skogen. Dåliga kort i dåligt ljus men jag är nöjd med att få upplevelsen. Kanske skulle det komma fler längre fram.
Det märktes knappt att solen gick upp. Det blev små förändringar i ljuset bara. Den orkade inte trycka bort dimman. Jag kunde i alla fall räkna in att det blivit ökning av tupparna igen. Nu var det tolv stycken kämpar. Jag knäppte knappt några kort men hade trevligt med att iaktta dem. Ibland stod de bara ett par meter ifrån och gjorde sitt.
Tjugo över sju stack allihop iväg. Direkt efter det hörde jag havsörnen så det var inte så konstigt. De kom inte tillbaka på tjugo minuter så jag packade ihop. Dimman började äntligen lätta men nu var det försent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.