Tyskland tur och retur

Jag hade under lång tid funderat på att lämna iväg ett antal flaskor whisky till auktion i Tyskland. Problemet vara bara att få dit dem. Jag har kollat alla fraktbolag i landet och ingen skickar alkohol från privatpersoner. Det antalet jag skulle skicka iväg gick inte att smyga med heller.
Det fick bli bilen istället. Gunsan följde med och vi tog en minisemester. Torsdag klockan 21:00 startade bilen från Gävle. Halvvägs (Ljungby) stannade jag för att vila. Det blev nästan 1,5 timme i en bakåtlutad bilstol. Det märks att man inte är 25 längre.
Det regnade på vägen ner och var dimma. När det blivit ljust igen var det bara dimma, mycket av den varan också. Trafiken hade ökat enormt och det var lastbilar överallt ner till Malmö. Från E4 gick det att se Turning Torso. Strax efteråt kom vi till bron. En dyr karusell som inte var värd priset.

Över Öregrundsbron var trafiken lugn. Inte konstigt med de priserna....
Över Öregrundsbron var trafiken lugn. Inte konstigt med de priserna….

Trafiken tätnade när vi kommit in på danska sidan. Över till Fyn åkte vi nästa överprisade karusell, Stora Bältbron. Sista bon över Lilla Bält till Jylland var gratis. Nu var det inte långt kvar till Tyska gränsen och Rendsburg som var vårt slutmål. Vi åkte förbi hotellet som låg ett par kilometer utanför centrum och lämnade mina kartonger med whiskyflaskor först. Därefter blev det hotellet och krypa ner under täcket.
Middagen blev på grekisk restaurang där vi bjöds på Ouzo till förrätt. Kul men inget för min gourmetmun. Maten var bra och glassen riktigt bra. John Blund kom tidigt denna kväll.

Morgon och dags för hotellfrukost. Det är aldrig fel. Efter detta skulle vi tillbaka till affären där jag lämnat whiskyn för att få en rundtur och lite smakprover.
Thomas Krüger har en imponerande samling miniflaskor. Det måste vara tusentals. En del av dessa närmar sig 100 år. Han har en hel del stora (vanliga) flaskor med som är riktigt intressants. Jag erbjöd mig att bli inlåst över helgen men det var inte att tänka på.

Thomas och Günsan i whiskyvåningen
Thomas och Günsan i whiskyvåningen

Efter visning var det dags för lite provsmakning. Thomas köper en del fat han buteljerar och säljer. Vi fick prova 6 såna. En Miltonduff var en riktig sherrybomb och en sådan fick följa med mig hem.

Miltonduff x 2, Leidag, Bunnahabhain x 2
Miltonduff x 2, Leidag, Bunnahabhain x 2

En stund senare och lite gladare var det dags att göra stan. Jag hade fått tips av Putte att prova tysk korv som skulle vara bra. Vid torget fanns en “korvgubbe” och vi provade varsin.

Tysk korv med bröd
Tysk korv med bröd

Det kändes avigt att hålla i en kartongbit och doppa korven i senapen. Brödet var ett skämt. Det räckte inte långt. Att det sedan smakade stekt julkorv gjorde inte saken bättre.
Rendsburg är ingen stor stad, ungefär 30.000 invånare. Historia verkar det finnas massor av och krig med danskar och svenskar har avlöst varandra. Det äldsta vi hittade var detta hus.

Rendsburgs äldsta privata hus byggt 1541.
Rendsburgs äldsta privata hus byggt 1541.

Det fanns en hel del liknande hus. Jag trodde dessa hörde hemma i södra Tyskland bara.

St. Marie’s kyrka byggdes 1287 och är den äldsta byggnaden i staden. Inredningen är från 1600-talet.

Altare
Altare

Kyrkorgel
Kyrkorgel

Vi vandrade runt några timmar och tittade även på floden Eider. Ofta fick vi avbryta och ta skydd för rejäla regnskurar kom snabbt. Som tur var försvann de oftast lika snabbt. Efter middag gav vi oss tillbaka till hotellet. Jag tog ett bad 😮 och hällde upp en Ardbeg 17 att avnjuta under tiden. Filmtajm avslutade denna dag.

Gunsans klocka ringde halv sex. Dags att stiga upp, äta frukost och åka hem. Tidig start med lite trafik förvandlades till kaos när vi kom in i Sverige. Det var asmycket bilar och det regnade tungt. På ett ställe var det tvärstopp då brandkåren pumpade vatten från vägen. Vi kom hem till slut i alla fall. Det här blev en jobbig helg men bara en föraning om vad som skall komma inom snar framtid. Mer om detta sen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.