Järvzoo ännu en gång

I våras fyllde min far jämnt. Han ville inte ha någon present men var tacksam över den övernattning han fick i Varghotellet på Järvzoo. Nu ville han tillbaka och se hur djuren mådde.
Det var hyffsat väder och det märktes på antalet besökare. Vid första varghägnet gick vi in på sidan och jag började packa om i ryggan för att få fram kameran. Då kom en varg och tittade på mig och sakerna jag lade ut på räcket. Han verkade nyfiken och lekfull. Jag gjorde några start och stopp och till slut hängde han på. Han sprang med fram och tillbaka en gång innan han sprang vidare uppåt.
Hos älgarna var alla 6 samlade. Hannen frustade och honorna körde sitt läte. Det märks att det är brunst på gång.

En ståtlig älgtjur med 17 taggar och en av dess kalvar
En ståtlig älgtjur med 17 taggar och en av dess kalvar

Vi passerade sedan renar och myskoxar innan vi kom till rävarna. Där var båda två ute. Det hör inte till vanligheterna. De brukar vara skygga.
På grillplatsen var det gott om folk. Inne i stugan var det tomt och vi valde det istället. Jag hann inte mer än tända en brasa innan det kom ca 15 personer till. Elden höll på att slockna ute sade de, hmmmmm.

I väntan på grillglöd
I väntan på grillglöd

Det var dags för en ny sorts korv. Pusta, en ungersk korv med 98%’s kötthalt. Aningen kryddad men inte stark. Den var jättebra med räksallad på och uppskattades av far med.
Efter korven var det dags att gå vidare upp på berget för att se när rovdjuren får mat. Vargarna hade 6 valpar som redan var stora. De var dock för fega att hämta kött själva så hannen som var modigast hämtade och portionerade ut.

Vargvalpar väntar på mat
Vargvalpar väntar på mat

De små fjällrävarna kom och hämtade sin mat de med. Alla utom en vågade sig fram men den jagade de andra och fick mat också. Nästa rovdjur är järvarna. Herr och fru järv fick två ungar i våras. De var i storlek som sina föräldrar ungefär men ljusare i ansiktet så de gick att skilja åt. Ungarna höll sig på avstånd då skötaren gick in. Pappan åt ur näven på skötaren medan mamman sprang iväg med köttet till barnen.

Matdags
Matdags

Lodjuren fick köttbitar de också. Båda två höll sig framme för ett skrovmål.
När matningen var slut skulle 50-60 personer fortsätta längs gången. Vi gick tillbaka till björnarna istället för att se dem i lugn och ro. Det var ett lyckat drag för mamma Idun tog sig ett bad med en av ungarna.

Mamma Idun badar med ett av barnen
Mamma Idun badar med ett av barnen

När de var rena var det dags för lek. Speciellt en unge var leksugen och den fick till och med sig mamman i upptågen.

Lekdags i björnskogen
Lekdags i björnskogen

Det var dags att runda av vårt besök. Vi lyckades se alla djur utom sparvugglan. Precis som senast. Nere vid getterna i hagen gick ett rådjurskid. Jag kunde inte låta bli att gå in och klia det lite bakom öronen….

Hej då parken. Vi ses igen….

2 thoughts on “Järvzoo ännu en gång”

    1. Ja, det var kul att se Idun bada. Jag har bara sett ungarna leka där förrut. Hon var i lektagen också. Något jag heller aldrig sett förrut annat än korta stunder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.