Jag, Hilleberg och norbaggen…

… hade planerat ett litet äventyr. Skidorna var med också. Det var ett isigt skoterspår att följa fram till sjön. Det är mycket uppförsbackar på vägen dit och det oroade mig lite inför hemfärden. Farten lär bli bra hög och med pulka i bakhasorna kan det bli jobbigt vid en vurpa. Sista nedförsbacken fram till sjön fegade jag ur och åkte i lössnön. Jag skulle börja med uppslagning av tältet (Hilleberg) som låg ned packat i norbaggen (Fjellpulken). Det var några decimeter lössnö på isen så det var bara till att skotta. När jag skottat ur en större yta ser jag till min förbannelse att snön börjar bli mörk. Typist, det är stöp. Det går inte att tälta på isen. Jag letar runt längs kanten vid flacka ytor men det är så mycket lössnö att det inte bär ett tält och att leta upp en plan yta kan ta flera timmar. Ett gammalt vindskydd finns och jag åker dit och tittar. Skottar ur snön och bestämmer mig för att det här får duga för natten.
Nu till det som jag åkt hit för att göra. Fram med fiskegrejorna bara… Det blåser kraftigt och det gör nästan ont att sätta på maggoten. Jag hinner lagom byta om och ta spöt i näven då det rycker till i spöt. Två små ryck till sedan biter den i. Fisken kämpar ursinnigt men jag vinner till slut kampen.
Bäckröding…

Härligt, jag blir inte fisklös i alla fall. Fiskar ett tag till innan jag plockar fram medhavda mackor och lite Cola Light. Gör ett antal förflyttningar för att söka fisken som inte verkar vara så aktiv. Om inte annat är det skönt att hålla värmen uppe. Det börjar närma sig slutet på fiskedagen när jag känner en underlig känsla. Det känns som om jag tappat blänket. Aha, en sån där luring som lyfter grejorna. Jag gör ett mothugg och det blir fast fisk. Kort fight och fisken lyft upp på isen.
Rödbuk(aprikos)…

I stridens hetta råkade jag sparka ned isskopan i vattnet. Vilket mörker. Den jag hade var gjord av plåt och var dessutom en utmärkt “priest”. Jag känner mig nöjd och ger mig för dagen. Två fiskar strax under kilot var en bra början.
Några mackor kommer man inte långt på, dags för mat. Korvgrillning är alltid fint när man är ute så det var planen denna gången också. Ordnade en brasa för korv, värme och mysfaktorn.
Mysigt..

Efter maten blev det efterrätt. Ardbeg Airigh Nam Beist hälldes flertalet gånger i kåsan och avnjöts till brasans värme. Vid niotiden började blåsten lugna ned sig och det tackar jag för. Jag gjorde i ordning i vindskyddet inför John Blunds besök.
Sovplats…

Jag somnade ganska snabbt men vaknade 02:30. Det var fortfarande stjärnklart och temperaturen hade sjunkit till -6. Jag vände mig om och blundade. Då hör jag plötsligt ett ylande/hoande. Spänner öronen för att försöka höra något mer av det som lät alldeles bakom vinsdskyddet. Jag ropar till för att höra om det är något djur som springer iväg men hör inget. Lägger mig ned igen och lyssnar. Då kommer ljudet igen HOOOOOOoooooo….. Skrattar för mig själv, det är den inbyggda pumpen i Down Mat som låter  🙂
05:50 vaknar jag. Det börjar bli ljust på himlen som är klar. Tempen har sjunkit till -10 men jag har inte fryst någonting. Jag hade sådan värme i sovsäcken att det inte ens blev kallt när jag klädde på mig. Länge leve dunsäckar, dununderlag och dunjackor.
Uppvaknande…

Kokade vatten till blåbärssoppa och till termosen så jag fick en riktig frukost och varmt till fikat. Innan köksbestyren hade jag packat mina grejor så jag var redo att komma iväg.
Packad och klar…

07:30 släppte jag i blänket i vattnet och det högg på en gång. En röding smal som en tarm men kort. Den släpptes snabbt tillbaka. Vilken pangstart det blev på dagen. Det här kunde bli riktigt kul. Jag fiskade fram till tolv innan jag gav mig. På den tiden lyckades jag få två mindre abborrar. Vinden var inte lika kraftig som gårdagen och solen värmde mig hela tiden. Tänk vad Sverige är fantastiskt!
Energi för kroppen…

Jag klarade också att stå på benen i backen på tillbakavägen. Ännu en toppenhelg avverkad och arkiverad.

4 thoughts on “Jag, Hilleberg och norbaggen…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.