Fiske i skitväder.

Sommaren har börjat kallt. Vi hade en fin period men nu syns inga spår av den. Det är kallt och regnar ofta.
Fiska går det att göra ändå. Det skulle ju skina upp något på kvällen lovade smhi.se. Jag packade fiskegrejor light och tog med kameraryggan för att kunna avsluta med lite foto efter fisket. Väl framme vid tjärnen var det inte så blåsigt men regnet och viss kyla fanns där. Det var lika lugnt som vanligt på vattnet förutom de avtryck i ytfilmen som regndropparna lämnade. Detta var precis vad jag misstänkte så dagens “lätta” packning bestov av spö, rulle, 0.21 tippet, peang och några streamers.
Bäst som jag stod där med min konförsedda blyade regnbågsfluga flög en fågel förbi i ögonvrån. Jag han inte se var det var men den landade i trädet bakom och satte igång med sitt karraktäristiska läte. Detta var första gången jag såg en gök. När jag sträckte mig efter kameran några sekunder senare vill den inte vara med längre.
Istället fick jag något annat att fundera över. Tjärnen började koka av fisk. Det vakade både här och där och frekvent. Det gick att följa ett flertal fiskar efter deras vak. Typiskt att jag för en gångs skull lämnat torrflugorna hemma. Det ska aldrig upprepas. Jag knöt på min lättaste streamer och försökte placera den där jag trodde den närmaste fisken skulle befinna sig. Flugan han knappt landa innan den nöp den. Snabb release av fisken och på nästa…..
Så här höll det på under 45 minuter till en timme. Jag lyckades förstås inte ta fisk i varenda kast men nio stycken fick jag under denna period. Jag fick tvätta av flugan och lufttorka den titt som tätt. 5 av fiskarna tog direkt när flugan landade. De andra i hemtagningen.
Vaken dog ut och det blev genast svårare att försöka få den som skulle ge tvåsiffrigt.
En dryg timme efter så kom den äntligen…

Senaste gången jag var upp hit gick jag bom. Tänk vad olika det kan vara.
Även om jag fiskade med hullingslös krok och grov tafs så var det kluvna känslor efteråt. Kul att få ett gäng fiskar men samtidigt varför? Jag hade varit nöjd med en eller två. Nåja, nu kan jag detta så det behöver inte bli fler gånger. Alla fiskar simmar kvar i tjärnen i god kondition……
Något fotograferande blev det inte för det regnade fortfarande när jag åkte hem. Jag fick i alla fall se en gök. Dessutom förrärades jag av ormvråksbesök på låg höjd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.